Хрватска, Грција и Шпанија со најголем пад на БДП во ЕУ

8

Хрватска, Грција и Шпанија се трите земји со најголем пад на бруто домашниот производ (БДП) по последното тримесечје од оваа година во однос на истиот период лани, покажуваат податоците на Eurostat.

Најголем пад на сезонски прилагодените податоци има Шпанија со 9,1% во однос на последниот квартал од 2019 година. Следува Грција со пад на економската активност за 7,9% и Хрватска со 7,1%.

Најмал пад на БДП во последниот квартал од минатата година има Ирска (5,1%), а потоа е Австрија (2,47%), Италија (1,9%) и Франција (1,4%).

На средината на минатиот месец, статистичарите предвидоа пад на БДП на ниво на ЕУ на 4,8%, а 5% на ниво на еврозоната.

Фото: Pixabay