Хрватска има план за излез од кризата

29

Американската телевизија CNN опширно известува за гостопримството на Хрватска.

Веќе во текот на летото, Хрватскa без никакви ограничувања и претходни обврски, обезбеди одмор на скоро сите на јадрански брег, а исто така и во средновековниот град, градот Игра на тронови, во Дубровник.

Па дури и сега, кога епидемиолошката слика е многу полоша отколку во летните месеци, според американските новинари, Хрватска се покажува како добар домаќин. Сите туристи надвор од ЕУ се добредојдени на хрватско тло. Се разбира, ако го поминат тестот за корона или карантин.

Покрај тоа, Хрватска целосно ги ублажува бирократските компликации за сите оние кои сакаат да останат подолго отколку само на одмор. Издава едногодишни дозволи без виза за престој на оние кои сакаат да останат.

Хрватска смета дека поттикнувањето на долгорочниот туризам е клучно за надминување на кризата. Новите законодавни правила што го поедноставуваат доаѓањето на туристи кои не се од Европа на хрватско тло стапија на сила во јануари оваа година. Заради оваа новина, првите туристи дојдоа од Велика Британија, Мексико, САД, Сингапур итн. Сите гости се таканаречени дигитални номади кои ја носат својата работа со нив.

Како што објави CNN, поради новото законодавство во Хрватска, тие го договориле своето патување и останале таму  полесно и, пред сè, без компликации. Сите дигитални номади за CNN изјавија дека идејата на хрватската влада е многу добар начин да се спаси туристичката земја од кризата поради пандемијата.

Фото: Pixabay