Хрватска: Инфлацијата во јули забави на 7,3 отсто

35

Стапката на инфлација во Хрватска, мерена преку индексот на потрошувачките цени, во јули се намали на 7,3 отсто на годишна основа, објави во четвртокот CBS, што претставува осми последователен месец на забавување на инфлацијата и најниска стапка на инфлација од март минатата година.

Државниот завод за статистика (ДЗС) ја објави втората проценка на индексот на потрошувачките цени, според која во јули стапката на инфлација била 7,3 отсто во однос на јули 2022 година, додека во однос на претходниот месец, односно јуни годинава, била повисоки за 0,2 отсто.

Според првата проценка на CBS, објавена на 31 јули, стапката на инфлација е 7,4 отсто во однос на јули 2022 година, додека во однос на јуни годинава изнесува 0,3 отсто.

Годишната стапка на инфлација се намалува осми месец по ред, откако во ноември минатата година достигна рекордни 13,5 отсто. Во декември растот забави на 13,1 отсто, во јануари инфлацијата беше 12,7 отсто, во февруари 12 отсто, во март 10,7 отсто, во април 8,9 отсто, во мај 7,9 и во јуни 7,6 отсто.

Гледано според главните компоненти на индексот, проценетата годишна стапка на инфлација за групата во која храна, пијалаци и тутун изнесува 11,6 отсто, за индустриски непрехранбени производи без енергија 8,1 отсто, за услугите 7,7 отсто, додека за енергија забележа пад од 1,8 отсто, се наведува во соопштението на CBS.

На месечно ниво, во однос на јуни 2023 година, цените во категориите услуги и енергија се зголемени за 1,7 отсто, а во категориите храна, пијалаци и тутун за 0,43 отсто. Истовремено, според друга проценка, цените на неенергетските индустриски непрехранбени производи паднале за 2,4 отсто.

Цените на стоките и услугите за лична потрошувачка, мерени преку усогласениот индекс на потрошувачките цени, во јули 2023 година во однос на јули 2022 година се во просек повисоки за 8 отсто, додека во однос на јуни 2023 година се зголемени во просек за 1,1 отсто.