Хрватска најавува зголемување на домашното производство на нафта

43

Најавеното ембарго на Европската унија за увоз на руска нафта во Хрватска го обнови барањето за зголемување на домашното производство на нафта, кое се вади од 38 полиња и задоволува околу 15 отсто од годишната преработка во рафинеријата Риека, која е единствена во Хрватска. .

Годишното производство на нафта во Хрватска „не е речиси ништо во споредба со она што е можно“, рече академик Мирко Зелиќ врз основа на неговата 47-годишна работа во ИНА и Ина Нафтаплин за истражување и експлоатација на нафта и гас, пишува Јутарњи лист.

„Од периодот кога бев на чело на Ина Нафтаплин, знам дека на полињата Посавина, Подравина, Мославина, Динариди и Јадранот се утврдени количества од 800 до 900 милиони тони еквивалент на нафта“, вели Зелиќ.

„Истражувањето на јаглеводороди е намалено, запоставено и запоставено“, што е особено важно сега поради последиците од рускиот напад врз Украина“, додава тој.

Од Министерството за економија велат дека ги анализираат можностите за зголемување на домашното производство со единствениот производител на нафта во Хрватска – Ина, што „поволно би се одразило на натамошно зајакнување на енергетската независност на Хрватска“.