HSBC воспостави комитет на Комунистичката партија на Кина во банката

4

HSBC Holdings Plc формираше Комитет на Кинеската Комунистичка партија (ККП) во рамките на нејзината единица за посредување за хартии од вредност во земјата, објави во четвртокот Financial Times, цитирајќи две лица запознаени со одлуката.

Одборот нема да има никаква менаџерска улога како што постои во кинеско државно претпријатие, изјавија за ФТ луѓе блиски до банката.

Одборот е формиран во HSBC Qianhai Securities откако европскиот заемодавач го зголеми својот удел во потфатот на 90% од 51% во април, објави весникот.

Да се ​​има одбор на членови на Комунистичката партија е потребно според кинескиот закон, но тоа не е „широко“ имплементирано во странски финансиски фирми кои работат во земјата, пишува ФТ. Комитетите служат како синдикати, а понекогаш и како начин за ставање партиски членови во горниот менаџмент на компанијата.

HSBC не одговори веднаш на барањето на Ројтерс за коментар.