И покрај полните складишта, цената на гасот во Европа продолжува да расте

18

Резервите на природен гас во Европа се речиси полни, иако можеби сè уште не е доволно за безбедно „преболување“ на континентот следната зима.

Нивоата на складирање на континентот достигнаа 90,1 отсто од капацитетот на 16 август, според најновите податоци од индустриската групација Gas Infrastructure Europe. Ова е највисокиот резултат за овој период од годината и далеку пред целта на Европската унија да го достигне овој индикатор до 1 ноември.

Сепак, на енергетскиот пазар се подготвува потенцијална нова бура. Можните работнички штрајкови во Австралија се закануваат да ја заострат глобалната трговија со течен природен гас (ТНГ). Европа се уште се справува со помали приливи од Русија поради војната во Украина, а продолжените прекини на работа во Норвешка неодамна доведоа до скок на цените, пишува Блумберг.

Европската зимска сезона на гас формално трае од октомври до март. Кога е целосно наполнет, сите подземни резерви на гас во ЕУ се доволни за покривање на приближно 90 дена просечна зимска побарувачка, но многу зависи од временските услови. Многу ниски температури може да го забрзаат повлекувањето од складирањето.

Испораките на гас исто така се разликуваат од земја до земја. Германија, Холандија и Шпанија веќе ја надминаа целта на ЕУ, а Франција, иако е добро снабдена, е меѓу „аутсајдерите“ на листата на ЕУ со нивоа на складирање од околу 84 отсто, откако нејзиното снабдување со енергија беше прекинато на почетокот на оваа година поради национални штрајкови.

Додека европските цени на бензинот се околу 90 отсто под нивните кризни врвови минатата година, немирите на пазарот и интензивната нестабилност остануваат. Референтните холандски фјучерси се зголемија за 4,3 отсто на 38,41 евра за мегават-час во петокот, што претставува трета по ред недела на добивки поради континуираните грижи за снабдување, објави Блумберг.

Германија веќе предупреди дека ризиците од недостиг ќе останат до почетокот на 2027 година, освен ако не изгради повеќе гасна инфраструктура, а пазарната рамнотежа следната година ќе зависи и од тоа колку енергија ќе остане во складиште по оваа зима.