И S&P го намали рејтингот на повеќе американски банки

18

Две недели откако Moody’s Investors Service ги потресе финансиските акции со намалување на рејтингот на американските банки, S&P Global Ratings ја намалува  својата перспектива за уште неколку банки – наведувајќи ја слична мешавина на притисоци кои им го отежнуваат животот на кредиторите.

S&P ги намали рејтинзите на KeyCorp, Comerica, Valley National Bancorp, UMB Financial и Associated Banc-Corp за еден степен, се вели во соопштението, наведувајќи го влијанието на повисоките каматни стапки и движењата на депозитите во индустријата, пишува Bloomberg.

S&P, исто така, ја намали прогнозата за River City Bank и S&T Bank на негативни и рече дека нејзината прогноза за Zions Bancorp останува негативна по прегледот.

Многу штедачи „ги префрлија своите средства на сметки со повисоки камати, зголемувајќи ги трошоците за финансирање на банките“, напиша S&P во белешката во која се сумираат потезите. „Падот на депозитите ја намали ликвидноста на многу банки, додека вредноста на нивните хартии од вредност – кои сочинуваат голем дел од нивната ликвидност – се намали.

Мудис го намали рејтингот на десет американски банки претходно овој месец и предупреди дека може да го намали рејтингот на други како дел од сеопфатниот поглед на зголемениот притисок врз индустријата.

Гледајќи напред, ситуацијата би можела да се влоши за банките доколку ФЕД ги задржи високите стапки подолго од претходно очекуваното – дополнително еродирајќи ја вредноста на заемите за должници кои треба да се рефинансираат, заклучија аналитичарите на Блумберг.