Иднината на батериите не е во литиумот, велат научниците

27

Научниците ширум светот интензивно работат на помоќни батерии. Се бараат решенија кои не мора да вклучуваат ретки метали како што се кобалт, никел, манган и литиум. Охрабрувачки вести доаѓаат од германските лаборатории, пишува тпортал.

Истражувачкиот кластер по литиум во Улм, Карлсруе и Гисен со 120 научници е најголемиот кластер од ваков вид во Европа. Батеријата  на утрешницата треба да се заснова на некритични, вообичаени елементи како натриум, магнезиум, калциум или алуминиум, убеден е хемичарот Максимилијан Фичнер од лабораторијата во Улм.

„Бидејќи побарувачката рапидно расте, мораме да ја поставиме технологијата на поширока материјална основа за да нема тесни грла во производството“, нагласува Фичнер.

Натриум-јонската батерија моментално има најголема шанса за „златна иднина“
Фокусот е на прашања како што се еколошки отпечаток, рок на траење, трошоци за производство и ефикасност на новите технологии. Според Фихтнер, натриум-јонската батерија моментално има најголема шанса за „златна иднина“. Речиси е моќна како литиум-јонска батерија, вели тој, но подобро е во други области.

„Натриум-јонската батерија има предност што за неа не се користат критични суровини, има подобри својства при ниски температури и може брзо да се полни“, вели истражувачот и предвидува дека батериите во иднина ќе станат уште помоќни и поевтини.

Истражувачкиот кластер на Универзитетот во Улм не е единствениот кој се занимава со иднината на батериите, пишува tportal. Производителите од приватниот сектор и јавните лаборатории исто така напорно работат на изнаоѓање нови решенија.

„Верувам дека, особено во почетните фази, кога многу работи сè уште се многу неизвесни, важно е да се следат синџирите на снабдување, суровините и на тој начин да се идентификува потенцијалот на различни опции“, вели Анегрет Стефан од Институтот Фраунхофер ИСИ во Карлсруе.

Поновите типови на батерии сè уште не се толку технолошки зрели
Стефан и нејзиниот тим објавија нова студија за иднината на алтернативните технологии за батерии. Нивната работа јасно покажува дека има многу потенцијал во алтернативните технологии за батерии, но нивниот понатамошен развој е неопходен.