ИЕА очекува побарувачката за електрична енергија да расте

33

Според податоците на Меѓународната агенција за енергетика (IEA), побарувачката за електрична енергија во светот ќе се зголеми во просек за три отсто во следните три години. Ова е значително повеќе отколку во годините пред пандемијата, кога растот во просек изнесуваше 2,4 проценти. Побарувачката е главно поттикната од Кина, Индија и земјите од Југоисточна Азија.

До 2025 година, потрошувачката на електрична енергија во Кина би можела да скокне на рекордно ниво од околу една третина од глобалната потрошувачка. Тоа би било четвртина повеќе од 2015 година, објави ИЕА во својот извештај за пазарот на електрична енергија за 2023 година. Истовремено, тој очекува дека побарувачката за електрична енергија ќе се зголеми во развиените земји поради енергетската транзиција и поврзаната транзиција од фосилни кон алтернативни извори во транспортот и индустријата.

„Растот на глобалната побарувачка за електрична енергија ќе се забрза“, коментира директорот на ИЕА Фатих Бирол, пренесува австриската новинска агенција АПА. Тој го нарече добра вест фактот дека обновливите извори на енергија и нуклеарната енергија растат доволно брзо за да ја покријат речиси целата дополнителна побарувачка.

Тоа, исто така, сугерира дека емисиите во енергетскиот сектор се блиску до критична точка, додаде директорот на ИЕА. Затоа, според него, владите треба да инвестираат во извори на енергија со ниски емисии за да можат да обезбедат снабдување со електрична енергија и во исто време да ги постигнат климатските цели.

ИЕА очекува уделот на обновливите извори во глобалното производство на енергија да се зголеми на околу 35 проценти до 2025 година. Во 2022 година таа изнесуваше 29 проценти. Истовремено, веројатно ќе се намали учеството на јагленот и гасот, што би требало да ја намали и емисијата на јаглерод диоксид во глобалното производство на електрична енергија.

Сепак, понудата и побарувачката на електрична енергија во иднина се повеќе ќе зависат од временските услови, прогнозира ИЕА. Оваа поврзаност можеше да се види уште во 2022 година. Кина, на пример, беше погодена од топлотни бранови и суша, што предизвика значително зголемување на побарувачката на електрична енергија за клима уреди, а во исто време беше намалено производството на хидроенергија во Сечуан. Според тоа, агенцијата смета дека е неопходно да се забрза декарбонизацијата и воведувањето технологии за чиста енергија.