Играчите на валутните пазари се подготвуваат за свет во кој еврото е поевтино од доларот (инфографик)

228

Трговците на валутните пазари се подготвуваат за свет во кој еврото вреди помалку од доларот, пишува „Блумберг“.

Единствената валута се приближува до паритет во однос на доларот за прв пат од 2002 година. Сега кога повеќедецениските историски нивоа на поддршка беа прекршени за време на падот овој месец, пазарите се фокусираат на тоа колку ниско може да падне еврото.

„1,00 е веројатно најголемото психолошко ниво околу девизниот курс и изгледа веројатно“, коментира Крис Тарнер, стратег во ING Groep. „Доколку нивото од 1.00 е скршено, очекуваме нестабилноста нагло да се зголеми“, додава тој.

Следниот чекор би бил ниво од 0,9850 долари за евро – потенцијално краткорочно дно. Инвеститорите не сакаа да додадат значајни изложености надвор од паритет минатиот месец, според податоците од Depository Trust & Clearing Corporation. Сепак, од 1 јули, надолните облози се исто така концентрирани на пониски нивоа, при што 0,95 долари за евро полека стануваат омилено ниво за трговците со опции.

Надолната спирала на еврото беше брза и силна, имајќи предвид дека во февруари се тргуваше околу 1,15 долари. Руската инвазија на Украина ги влоши изгледите за раст во еврозоната. Во меѓувреме, цените на увезената енергија се зголемија, додека серијата зголемувања на каматните стапки од страна на Федералните резерви придонесоа за поскапување на доларот.

Ова е предизвик за Европската централна банка. Институцијата досега се спротивставуваше на агресивното заострување на политиката од страна на централните банки ширум светот, сигнализирајќи дека ќе ги зголеми трошоците за задолжување за четвртина процентен поен подоцна овој месец.

Некои веќе предупредуваат дека може да следи хаотична депрецијација на еврото на уште пониски нивоа. Технички, постои слаба поддршка над паритет на најниското ниво од јануари 2000 година од 0,9668 $/евро.

Според Џорџ Саравелос од „Deutsche Bank“, падот на 0,95-0,97 долари за евро ќе одговара на историските екстреми на валутните пазари од крајот на системот „Бретон Вуд“ во 1971 година. Стратезите на Nomura International предупредуваат на „нелинеарно“ слабеење на еврото до 0,95 долари.

„Еврото може прво да ги тестира нивоата на поддршка од 2002 година околу 0,9613 до 0,9863 долари“, рече Џордан Рочестер од Номура. „Но, за 20 години, овие нивоа на поддршка веројатно ќе имаат малку бариери, недоволни барем да ја надоместат силата на макро тековите зад овие движења“, додава тој.

Според моделот на „Блумберг“, постои 52 отсто шанса еврото да достигне паритет со доларот во следните 20 дена и една од четири шанси да достигне 0,95 долари до крајот на годината. Тоа ја прави заштитата од поголем пад најскапа од почетокот на војната во Украина.