Импресивно деби на берза – полска компанија проценета на 19 милијарди долари

17

Акциите на најголемата полска платформа за трговија преку Интернет, Allegro направи импресивно деби во своето котирање на берзата, пишува Forbes.

Растот е 62,8% над цената по која е понудата од 43 злоти или 11,40 долари.

За време на трговската сесија беше пријавено дури и зголемување на 71 злоти или скоро 19 долари по акција.

Растот ја зголеми и проценката на компанијата, од 11,7 милијарди долари на нешто повеќе од 19 милијарди долари.

Првичната јавна понуда го разбуди интересот и на физичките лица и на институционални инвеститори, вклучително и инвестициски фондови, пензиски друштва и слични, бидејќи учеството на трговијата преку Интернет во Полска продолжува да расте.

Фото: Pixabay