Инфлација или рецесија: Кое е помалото зло?

56

Во текот на 2022 година, централните банки се соочуваат со мрачен избор помеѓу дозволување слободна инфлација или принудување на економијата во рецесија преку зголемување на каматните стапки.

Па кој отров ќе го изберат – инфлација или рецесија? И двете би можеле да се покажат токсични за светските пазари.

Многу ќе зависи од тоа која опција ќе ја изберат. И знаците се измешани.

Федералните резерви на САД, Европската централна банка и Банката на Англија се заробени од политиките што ги водеа од финансиската криза, вели Мајк Холингс, главен инвестициски директор во Shard Capital.

Дванаесет години на речиси нула каматни стапки и лабава монетарна политика ги оставија економиите оптоварени со долгови и се потпираат на лесни пари за да преживеат. Ова ги лиши централните банки од нивното главно оружје во војната против инфлацијата, повисоките каматни стапки, вели тој.

„Централните банкари се како лавови кои сè уште рикаат и немаат заби“, додаде Холингс.

Зголемувањето на трошоците за задолжување малку ќе придонесе за забавување на инфлацијата, која главно е предизвикана од војната во Украина и нарушувањето на глобалниот синџир на снабдување. Сè уште требаше да дејствуваат, само да ги убедат пазарите дека сè уште се „кралот на џунглата“.

Банката на федерални резерви веќе дејствуваше остро во претходните месеци со зголемување на референтната стапка на средствата, а истото го направи и централната банка која го контролира еврото, како и Банката на Англија.

Сепак, овие стапки остануваат многу ниски според историските стандарди, особено кога инфлацијата во Европа надминува 10 проценти.

Холингс вели дека Европа е во особено голем проблем, поради акумулираниот јавен долг.

„Секој сериозен обид за борба против инфлацијата ефективно би ги банкротирал тие земји“, смета Холингс.

„Стравовите од рецесија сега ги засенија загриженоста за инфлацијата и пазарите очекуваат построг одговор од централната банка“, рече Џејсон Холандс, управен директор во Евелин Партнерс.

Како што рече, тоа можеме да го видиме на пазарите на обврзници, каде приносот на 10-годишните државни обврзници на САД падна од 3,49 отсто во јуни на 2,78 отсто.

Според Сем Норт, експерт за лични финансии и шеф на трговската школа во eToro, ФЕД може дури и да почне повторно да ги намалува каматните стапки на почетокот на следната година.

„Неговите долгорочни очекувања за инфлација се поблиску до 2 отсто од 9,1 отсто што ги видовме во јуни.

Сепак, Норт гледа основа за оптимизам.

„Ако ФЕД верува дека може да ја стави инфлацијата под контрола во пократок, потесен циклус отколку во 1970-тите, тоа е на крајот позитивно за глобалните пазари.

Ако тоа сценарио се оствари, можеби наскоро е време да почнеме да размислуваме за тоа како би можело да изгледа закрепнувањето на пазарот, вели Норт.

„Ако сте премногу одбранбени во ова опкружување, може да ги пропуштите првите денови од следниот пазар на бикови“, додаде тој.

Позиција на инвеститор
Инвеститорите сè уште можат да заработат пари и покрај тековната неизвесност бидејќи некои компании подобро се справуваат со бурата на инфлација од другите, вели Викторија Шолар, шеф за инвестиции во Interactive Investor.

„Нафтените компании работат добро поради високите цени на енергијата, а Шел оствари рекорден профит во вториот квартал од 11,2 милијарди долари“, додава таа.

Банките, исто така, имаат корист од зголемувањето на каматните стапки, бидејќи тоа им овозможува да ги прошират своите нето каматни маржи, разликата помеѓу она што го наплаќаат на заемопримачите и плаќаат на штедачите.

„Нивните сектори на пазарите на капитал можат да имаат корист од зголемената трговска активност кога финансиските пазари се нестабилни. Негативната страна е што активноста на М&А и првичните јавни понуди се намалија оваа година“, вели Шолар.

Британскиот банкарски гигант NatWest Group забележа пораст од 13 отсто на добивката пред оданочување на повеќе од 2,6 милијарди фунти (3,14 милијарди долари) и објави специјална дивиденда во вкупна вредност од 1,75 милијарди фунти.

Комуналните услуги, телекомуникациските компании и потрошувачите, исто така, можат да им помогнат на инвеститорите да ја надминат моменталната неизвесност, додава Шолар.

Сепак, централните банки преземаат ризик со прифаќање на повисока инфлација како цена за помала рецесија.

„Двете опции се грди, но инфлацијата е поголемо зло“, смета Чади Кирбај, заменик директор на Swissquote Bank.

„Додека рецесијата боли, инфлацијата може да предизвика систематски пад на економијата и нејзината ефикасност“, додава тој.

Инфлацијата е толку штетна бидејќи ја еродира куповната моќ, ги казнува сиромашните и може да предизвика деструктивна спирала на плати и цени, бидејќи работниците бараат повисоки плати за да бидат во чекор со повисоките цени.

Повисоките плати влијаат и на профитот на компанијата.

„Неконтролираното вртоглаво зголемување на инфлацијата би било најлошото сценарио за сите – инвеститорите, централните банкари и потрошувачите“, вели Кирби.

Централните банки не можат да си дозволат да направат грешка сега.

Наместо да избереме еден отров, можеме да завршиме со двата.