Инфлацијата во еврозоната расте побрзо од очекуваното

21

Рекорден раст на енергијата ја поттикна инфлацијата во еврозоната повеќе од првично очекуваното во февруари, додавајќи го предизвикот на Европската централна банка да ги намали монетарните стимулации додека неизвесноста за економските последици од војната во Украина останува висока.

Потрошувачките цени се зголемија за 5,9 отсто минатиот месец, покажуваат податоците на Евростат објавени во четвртокот, при што цените на енергијата се зголемени за 32 отсто во однос на претходната година.

Во јануари растот беше 5,1%. Една година претходно, процентот беше 0,9%. Годишната инфлација во Европската унија беше 6,2% во февруари 2022 година, во споредба со 5,6% во јануари. Една година претходно процентот беше 1,3%.

Извештајот доаѓа кога претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард ја потврди својата посветеност да преземе постепен и флексибилен пристап кон ставање крај на купувањето на средства од големи размери и зголемување на каматните стапки. Политичарите остануваат оптимисти дека економското закрепнување во регионот со 19 земји ќе продолжи и покрај војната, која е во срцето на пазарот на трудот, кој е во најдобра форма од 1970-тите.

Во посебно соопштение се вели дека стапката на слободни работни места во еврозоната се зголемила на 2,8 отсто во четвртиот квартал, што е знак дека на компаниите може да им биде сè потешко да ангажираат персонал.