Инфлацијата во земјите на ОЕЦД продолжува да се намалува

45

Годишната потрошувачка на инфлација во регионот на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) во мај падна на најниско ниво во последните 17 месеци, главно поради падот на цените на енергијата, покажуваат новите податоци.

Потрошувачките цени се зголемија за 6,5 отсто на годишно ниво во мај, што е најбавен раст од декември 2021 година, покажаа податоците на организацијата со седиште во Париз, при што базичната инфлација се забавува од 7,4 отсто во април.

Цените на енергијата паднаа за 5,1 отсто во мај во однос на претходната година, откако во април пораснаа за 0,7 отсто, додека инфлацијата на храната се намали на 11 отсто во мај од 12,1 отсто во претходниот месец, јавува Anadolu Agency.

Споредено со април, годишната инфлација бележи пад во сите земји на ОЕЦД, освен во Холандија, Норвешка и Велика Британија.

Основната годишна инфлација, без храна и енергија, падна на 6,9 отсто во мај, заладувајќи се од 7,1 отсто во април.

Во земјите на ОЕЦД, стапките на инфлација се движеа од помалку од три проценти во Костарика, Грција и Данска, до повеќе од 20 проценти во Унгарија и Турција.

На страната на Групата седум (Г7), годишната инфлација се намали на 4,6 отсто во мај, што е најниско ниво од септември 2021 година.

Најниски стапки на инфлација меѓу земјите од Г7 беа во Јапонија и Канада, и двете под 3,5 проценти.

Годишната инфлација во еврозоната падна на 6,1 отсто од седум отсто во истиот период.

Во земјите од Групата 20 (Г20), растот на потрошувачките цени се намали на 5,9 отсто на годишно ниво во мај, што е намалување од априлскиот пораст од 6,5 отсто.