Инфографика: Земји со најголем државен долг

63

Како што се приближуваме до втората половина на 2021 година, многу земји низ светот почнуваат да ги ублажуваат ограничувањата на Ковид-19.

И додека ова сигнализира враќање во нормала за голем дел од глобалната економија, постои една тема што веројатно ќе остане контроверзна: државниот долг. За да се види како напредува секоја земја по невиденото глобално задолжување, инфографикот во продолжение според податоците на HowMuch.net го визуелизира односот долг и БДП користејќи податоци од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) од април 2021 година.

Фото: HowMuch.net