Инвестициски гигант се фокусира на тргување со криптовалути

92

Pimco, инвестициска фирма од 2 трилиони долари, потенцијално би можела да започне со тргување со криптовалути на спот-пазарот, изјави главниот инвестициски директор на компанијата Даниел Ивашцин за CNBC.

Компанијата, која се обврза на пазарот преку хартии од вредност поврзани со криптовалути, сега гледа „тргување со одредени крипто-валути како дел од нашите стратегии“, рече Ивашцин.

Компанијата веќе тргува со хартии од вредност кои се врзани за крипто-пазарот, искористувајќи ги разликите во цените што постојат помеѓу различните производи.

Ивашцин, исто така, рече дека компанијата обрнува внимание на децентрализираното финансирање, опишувајќи го како „субверзивно“.

„Pimco размислува за сценарија каде што тоа може да нè натера да се осигураме дека сме конкурентни да се справиме со она што е брзо менувачко опкружување кое нуди многу значајна вредност, особено за помладите генерации или за новата генерација на инвестициска заедница“, додаде тој.

Коментарите на Ивашцин дојдоа откако Биткоин скокна над рекордите на сите времиња 66.000 долари и го лансираше првиот базиран на фјучерси Биткоин ЕТФ.