Инвеститор: „Ова е најдобро време да се изгради компанија од нула“

172

Еден од најпочитуваните инвеститори во Силиконската долина, Бил Гeрли, рече дека сега можеби е добро време како и сите во изминатата деценија да се изгради фирма „од нула“.

Gurley е генерален партнер во Benchmark и е познат по своите инвестиции во таканаречените „еднорози“ како Zillow, Glassdoor и Uber.

Неодамна беше гостин во подкастот на консултантската фирма McKinsey, каде што разговараше за околината за стартапи во денешната непредвидлива економија.

Добрата идеја е сè уште важна за „старт-ап компанија“

Околината во изминатите пет години беше „навистина луда“ за основање компанија, рече Гeрли. „Вистината е дека ако сакате да изградите нешто од нула, сега можеби е подобро време да го направите тоа отколку кога било во последната деценија“, рече тој.

Тој вели дека светските настани не влијаат на стартапите толку колку што влијаат на големите компании и дека во основа тоа е сепак добра идеја.

Вработувањето луѓе станува поевтино

Друга причина што сега е добро време за градење компанија е тоа што „пристапот до талентите е многу подобар“ од порано, додавајќи дека вработувањето луѓе е „поевтино“ отколку што беше порано.

Отпуштањата во други компании, исто така, значат дека има повеќе таленти, рече тој, а хибридната работа значи дека повеќе луѓе можат да се приклучат на една компанија, дури и ако не живеат во истата област како компанијата.