Инвеститорите во биткоин изгубија 7,3 милијарди долари за само три дена

30

Распродажбата на биткоин од четврток до сабота ја означи најголемата остварена загуба досега за најголемата криптовалута по пазарна капитализација, при што инвеститорите загубија 7,3 милијарди долари.

Со 555.000 биткоини се тргувало во опсег од 18.000 до 23.000 долари во период од три дена, при што многу трговци на мало првично купувале БТК по многу повисоки цени, според извештајот на Glassnode.

Некои од инвеститорите доживеаја „длабока капитулација“ бидејќи купуваа биткоини за 69.000 долари и ги продаваа за близу 18.000 долари.

Аналитичарот за криптовалути Маркус Сотириоу рече дека биткоинот би можело да биде блиску до привремено крајна точка бидејќи криптовалутата историски го достигна дното кога нејзиниот процент на профит од понудата (PSP) е 40% до 50%.

„Важно е да се забележи кога ги гледаме овие историски податоци, дека биткоин не поминал низ период на постојана инфлација“, рече Сотириоу во изјавата во понеделникот. „Можеби се приближуваме до генерациското дно бидејќи се случуваат сè повеќе и повеќе принудни ликвидации, но не можеме да бидеме сигурни за одржлив тренд на раст додека инфлацијата не се забави убедливо.

Вредноста на еден биткоин денес е 21.117 долари.