Истражување: 47% од Јужноафриканците поседуваат криптовалути

66

Во услови на зголемен интерес за користење и купување дигитални средства во Африка, се појавија детали дека околу 47% од возрасните во Јужна Африка поседуваат барем една форма на криптовалути.

Според една неодамнешна студија на најпознатата фирма за истражување и податоци на пазарот, KLA, 25% од овие Јужноафриканци поседуваат Биткоин (БТК). Наодот, исто така, покажува дека околу 36% од возрасните во земјата планираат да инвестираат во крипто-средства во иднина.

„Според нашите податоци и неодамнешното истражување на нашиот панел со возрасни од Јужна Африка, 25% [од испитаниците] велат дека имаат криптовалути меѓу R100 и R1,000“, рече менаџерот на KLA, Теса Новосенец.

Анализата на вредноста на криптовалутите што ја поседува секој Јужноафриканец покажува дека иако процентот на носители на криптовалута во земјата, која е втора по големина во светот, е извонреден, износот инвестиран од секој од нив е многу поскромен.

Податоците откриваат дека повеќето од овие сопственици инвестираат мала сума – во просек по 70 долари, што покажува дека тие се уште експериментираат и се ангажираат, без да преземат значителни финансиски обврски.

Новосенец објасни дека љубопитноста и интересот на многумина за криптовалутите произлегуваат од идејата дека нуди брз профит за оние кои инвестираат. Тој истакна дека мнозинството од овие луѓе ги поддржуваат овие ставови без да знаат дека им треба длабинско знаење или многу разбирање за секоја категорија во која сакаат да инвестираат.

Главната привлечност и предност на крипто-средствата е перцепцијата дека имате можност да заработите значителен профит на краток рок, при што 43% го наведуваат тоа како нивна главна причина за интерес за криптовалутите.

И покрај високиот процент на носители на криптовалути во земјата, податоците на KLA покажуваат дека 17% од жителите велат дека немаат криптовалута и не планираат да ја стекнат.

Повеќе од една третина од оваа група Јужноафриканци објаснија дека претпочитаат да инвестираат (или да инвестираат повеќе) во официјални / регулирани финансиски производи или со официјални / регулирани даватели на финансиски услуги.