Италија: Малите бизниси треба да вратат 277 милијарди евра Ковид кредити

39

Европските влади во голема мера одговорија на избувнувањето на кризата со коронавирусот со дарежливи пакети економска помош за зачувување на бизнисот и работните места, а една од мерките за КОВИД во повеќето земји беа заемите што ги гарантира државата.

Во таа смисла, Италија „повлече“ многу повеќе од повеќето други членки на ЕУ: таа гарантираше 277 милијарди евра корпоративни заеми за КОВИД, кои нејзините клиенти сега треба да ги вратат, а на многу претприемачи им е сè потешко да го поднесат притисокот од вртоглавото растење на цените особено нафтата и гасот.

Поранлива група

По пандемијата следи кризата поради војната во Украина, а како и обично, малите бизнисмени се поранливи во такви околности. Според Ројтерс, во случајот со Италија, дури 2,7 милиони мали и средни претпријатија (МСП) земале заеми со државни гаранции за време на пандемијата. Сега се соочуваат со првиот тест за отплата (од јуни), а очигледно за значителен дел од нив тој тест е премногу тежок. За да се избегне бранот затворање и принудна продажба на компании, италијанските власти во потрага по решение размислуваат за вклучување на државна институција за управување со т.н. лоши заеми – AMCO.

Италијанската влада го отвори ова прашање во разговори со раководните структури на Европската унија. Идејата е продажбата на кредити на малите и средни претпријатија да се реализира пред активирање на државните гаранции и да се спречат компаниите да стигнат до работ на колапс во неможноста да ги сервисираат долговите. Идејата е АМСО да го преземе управувањето со овие заеми и на тој начин да им помогне на претприемачите да застанат на нозе.