Италија одобри издавање дозволи за 40.000 сезонски работници надвор од ЕУ

32

Италија усвои закон со кој се овластува издавање дозволи за 40.000 сезонски работници кои не се членки на ЕУ во земјоделскиот и туристичкиот сектор во земјата, објави италијанското здружение на фармери „Колдирети“.

Уредбата се совпаѓа со почетокот на сезоната на берба на јаболка и грозје, според соопштението, пренесува агенцијата Анса.

Сезонските работници ќе се вработуваат врз основа на апликациите поднесени до локалните канцеларии за имиграција.