Италијанци прават гориво за автомобили од сточен отпад

73

Производството на енергија и гориво за автомобили од животински отпад „се одвива“ во близина на фарма на Пјаченца.

Одржливите решенија не водат кон подобра иднина. Една фарма во северна Италија постигна целосно кружна одржлива економија – од фарма до пумпа.

Производство на енергија и гориво за автомобили од сточен отпад. Звучи премногу добро за да биде вистина, но тоа се случува на фарма во близина на Пјаченца.

Отпадот произведен од 600 крави им помага на возачите значително да ги намалат трошоците за гориво за нивните автомобили.

Првично посветен на одгледување и продажба на млечни производи, сопствениците на овој семеен бизнис решија да направат чекор напред.

– Во текот на последните неколку години започнавме проект кој ни овозможува да произведуваме обновлива енергија и да имаме вистинска циркуларна економија. Мислам, можеме да произведуваме енергија од сточен отпад, заедно со земјоделски нуспроизводи – вели Николета Чела, сопственичка на фармата и бензинската пумпа.

Зад фармата, посебна структура извлекува био-метан од животинскиот отпад и го транспортира веднаш до пумпата, каде што клиентите го добиваат својот евтин гас, пишува Екапија.рс.