Извршниот директор на BlackRock: Гледам огромни можности во крипто

81

Извршниот директор на BlackRock, Лари Финк вели дека крипто и блокчејн можат да играат важна улога во глобалната економија, и покрај сопствените стравови за иднината на технологијата.

Во ново интервју за SBC Squawk Box на CNBC, Финк вели дека е во кампот на Џејми Дајмон кога станува збор за криптовалутите.

Дајмон, извршен директор на банкарскиот гигант JPMorgan, е познат по критиките за Биткоин и крипто, велејќи неодамна дека БТК е „бескорисен“.

Финк објаснува: „Го проучуваме блокчејн и целиот концепт на криптовалути и веруваме дека ќе одигра многу голема улога, без разлика дали станува збор за владина криптовалута …

Веројатно сум повеќе во кампот на Џејми Дајмон, но ме фасцинираше интересот на толку многу луѓе. Фантастично е, го сакам фактот дека повеќе луѓе сакаат да инвестираат во различни работи, верувам дека тоа е многу добра позитивна работа.

Не сум го [студирал] Bitcoin [BTC] и каде ќе оди, па не можам да ви кажам дали ќе биде 80.000 долари или нула.

Но, верувам дека има огромна улога во дигиталната валута и верувам дека ќе им помогне на потрошувачите низ целиот свет. Без разлика дали станува збор за Биткоин или официјалната државна дигитална валута, дигиталниот долар, ова [ќе се развие]“.

Финк е на чело на BlackRock од 1988 година, а компанијата моментално контролира имот од речиси 10 трилиони долари. Тој верува дека крипто индустријата ќе доведе до големи победи за некои и големи загуби за други.

„Ќе видиме дали ова ќе се развие добро на долг рок. Како што реков, гледам огромни можности во дигитална валута поврзана со блокчејн … “