Извршниот директор на JPMorgan: Биткоинот може да порасне за 1.000%

19

Во онлајн интервју за „Times of India“, Џејми Дајмон, главниот директор за инвестициско банкарство во JPMorgan Chase, ја критикуваше популарната криптовалута Биткоин (БТК), иако, според него, водечкото дигитално средство може да се зголеми за 10 пати за пет години.

Како истакнат критичар на Биткоин, Дајмон го нарече измама уште во 2017 година, наведувајќи ја наводната способност на криминалците да ги избегнат властите со вршење на финансиски трансакции со БТК, а не со американски долари.

Кога „Times of India“ го праша извршниот директор дали биткоинот или другите крипто средства треба да бидат забранети или регулирани, Дајмон одговори: „Воопшто не ми е грижа за Биткоин. Мислам дека луѓето губат премногу време и здив на тоа. Но, тоа ќе биде регулирано. […] И тоа ќе го ограничи до одреден степен. Но, дали ќе го елиминира, немам идеја и лично не ми е гајле. Јас не сум купувач на Биткоин. Ова не значи дека не може да се зголеми за 10 пати во следните пет години“.

Сепак, JPMorgan изрази зголемен интерес за развој и имплементација на иницијативи за крипто и блокчејн во текот на минатата година.

Во јануари, компанијата купи 10% од акциите во фирмата за бизнис разузнавање MicroStrategy, чиј извршен директор Мајкл Сејлор е еден од најистакнатите инвеститори и сопственици на Биткоин.

Во јули, компанијата создаде голем број огласи за вработување ширум светот за развивачи на блокчејн, инженери и продавачи да работат за нејзината крипто ориентирана поделба Onyx – одговорна за лансирање на стабилниот банкарски имот JPM Coin.

Според неодамнешниот извештај, подружницата на JPMorgan Counterpoint Global размислува да понуди инвестиции во криптовалути на богата клиентела. Со средства под управување од повеќе од 150 милијарди американски долари, ова ќе биде значаен печат на одобрување за остатокот од банкарскиот сектор.