Извршниот директор на модната куќа Ралф Лорен за предизвиците во модната индустрија

39

На чело на модната куќа Ралф Лорен, извршниот директор Патрис Лувет се движи низ предизвиците што модерното време и ги наметнува на модната индустрија. Лувет носи поинаква перспектива, бидејќи неговиот пат во кариерата немаше никаква врска со светот на модата. Пред да се приклучи на модната куќа Ралф Лорен, тој беше извршен директор на Procter & Gamble.

Во неодамнешното интервју за ТВ Блумберг, Лувет се осврна на прашањето за одржливоста, за што, според него, многу размислува.

„Безвременоста и одржливоста одат заедно“. Не можете да очекувате дека ќе бидете безвременски ако ни снема ресурси. Значи, за мене одржливоста не е секундарна активност, не е реакција на надворешен притисок. Тоа е суштината на тоа кои сме, за што се залагаме. И во голема мера, се работи за тоа да го подготвиме нашиот бизнис за иднината“, изјави Лувет за ТВ Блумберг.

„Одржливоста е исто така прашање за кое младите потрошувачи сè повеќе се занимаваат. Нив не ги интересира само колкав профит правите, туку што правите за планетата и што правите поинаку. Инвеститорите, особено во Европа, сè повеќе го ценат она што го правите во одржливоста. Многу од нашите партнери имаат очекувања во однос на одржливоста“, рече Лувет.

Друго многу важно современо прашање е присуството во метаверзумот.

„Насловите на медиумите продолжија понатаму, но потрошувачот не, што е многу интересно. Ние инвестираме во метаверс. Сакаме да бидеме таму каде што е нашиот потрошувач. И има помлада популација“, вели Лувет.

Директорот на познатата компанија се осврна и на нејзиното портфолио кое не е модно ориентирано. Признава дека има тренд за газди и директори да се поставуваат луѓе со искуство во продажба на стоки за широка потрошувачка.

„Она што го носат луѓето од FMCG е поголем фокус на разбирање на потрошувачот во моментов“. Успехот доаѓа кога ќе се спојат визијата на дизајнерот и потребите на купувачот. Постои елемент на интуиција што треба да се заштити, но може да се надополни со податоци“, рече Лувет.

На прашањето дали сака да ризикува, тој одговори дека не сака да ризикува, но верува во иновации, експериментирање и испробување нови работи.

„Го сакам тој момент кога треба да пробате нешто ново и треба повторно да научите“, рече Лувет.

На прашањето каков лидер е, Лувет одговара дека е слушател. „Постои одличен цитат од еден грчки филозоф дека имаме две уши и една уста. Така е со причина“, вели извршниот директор Ралф Лорен.