Извршниот директор на Рајанер: Ќе има уште евтини летови

49

Ерата на евтини летови не завршува, вели извршниот директор на Ryanair Group, Мајкл О’Лири.

„Потребни се нискобуџетни патувања до и од Европската унија“, изјави О’Лири за The Business за RTÉ.

„Сите индикации што ги имаме се дека луѓето ќе продолжат да патуваат, особено Ryanair, бидејќи цената е ниска и прифатлива“, додаде тој.

Тој рече дека целта на Европската унија е да овозможи слободно движење и патување.

„Она што треба да го направиме е да одиме на поодржлив и помалку штетен транспорт“, рече тој, додавајќи дека туризмот зависи од луѓето што патуваат.

Тој рече дека Рајанер купува нови авиони кои трошат 16% помалку гориво.

„Без разлика дали во авијацијата или во земјоделството, мора да размислиме за користење повеќе соларни панели“, рече тој.

Тој рече дека луѓето се враќаат да летаат на исто ниво како и пред пандемијата.

„Луѓето се затворени две години и постои голема глад за патување. Гледаме голем пораст на семејните патувања до европските дестинации во двете недели од велигденските празници“, рече О’Лири.