Ја купил својата прва акција на 12 години: Денес има богатство од 19 милијарди долари

106

Милијардерот инвеститор Реј Далио уште од мали нозе имал страст за инвестирање. Растејќи на Лонг Ајленд во раните 1960-ти, Далио ја купи својата прва акција на 12-годишна возраст. Парите што ги заработил ги искористил за да инвестира во Нортист ерлајнс, единствената компанија за која знаел дека  продавала  една акција за помалку од пет долари.

Иако неговата стратегија беше наивна, Далио тројно ги зголеми парите по непланирано купување. Овој ран успех го поттикна неговиот ентузијазам за инвестирање и тој продолжи да гради импресивно портфолио на акции во текот на неговите тинејџерски години.

Денеска има богатство од 19 милијарди долари.

Далио го изгради  Bridgewater од темел, почнувајќи од 1975 година. Далио го припишува својот ран интерес за инвестирање на врските што ги создал како играч за голф. Додека работел во голф-клуб на Лонг Ајленд, Њујорк, тој имал можност да ги слуша Џорџ Леиб и Доналд Стот, двајца мажи поврзани со Волстрит, како разговараат за нивните инвестициски искуства. Инспириран од нивните разговори, Далио ги зел 300-те долари што ги заработил на работа и ги вложил во Нортист ерлајнс.

Оваа почетна инвестиција се покажа како пресвртница во неговиот живот, не затоа што му научи конкретни лекции за берзата, туку затоа што ја разгоре неговата страст за учење и истражување на светот на финансиите на млада возраст.

Размислувајќи за неговите рани искуства, Далио го нагласува влијанието на учењето пред адолесценцијата. Тој смета дека начинот на кој возрасните размислуваат и учат значително се разликува од начинот на кој децата размислуваат и учат. Искуствата и научените лекции во овој клучен период можат длабоко да ја обликуваат нивната иднина.

Патот на Далио до успехот не беше без предизвици. Помалку од една деценија откако го основаше Бриџвотер во 1975 година, тој јавно предвиде дека глобалната берза ќе падне во 1982 година, што се покажа како погрешно.

Ова доведе до значителни загуби, како резултат на што тој изгуби клиенти, инвеститори, вработени и најголем дел од своето богатство. Но, Далио го гледа овој период на неволја како една од најдобрите работи што му се случиле. Тоа го научи на непроценливата вештина да размислува по неуспех.

Далио ја оживеа својата кариера, а Бриџвотер прерасна во најголемиот хеџ фонд во светот, управувајќи со имот од околу 150 милијарди долари.

Денес, со повеќе од 60 години инвестициско искуство, богатството на Далио порасна на приближно 19 милијарди долари. И покрај неговото огромно богатство, тој претпочита да одржува балансирано портфолио, што е доказ за неговото верување во важноста на диверзификацијата и управувањето со ризикот.

Патувањето на Далио од млад инвеститор фасциниран од берзата до милијардер инвеститор и основач на најголемиот хеџ фонд во светот е доказ за моќта на раните искуства и лекциите научени од успехот и неуспехот.