Јелен: Нема знаци за пад на американската економија

9

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен рече дека не гледа знаци дека американската економија влегува во криза, но предупреди дека неуспехот на Конгресот да донесе закон за одржување на владата во функција претставува ризик за забавување на економијата.

„Не гледам знаци дека економијата е во опасност од пад. „Создавањето ситуација што може да предизвика губење на моментумот е нешто што не ни треба како ризик“, изјави Јелен за CNBC, истакнувајќи дека американскиот пазар на труд исто така останува силен, а инфлацијата се намалува, според Ројтерс.

Јелен рече дека е премногу рано да се процени влијанието на штрајкот на Обединетите автомобилски работници против три американски производители на автомобили во Детроит, една од најамбициозните акции на американските индустриски работници во последните децении.

Таа рече дека последиците зависат од тоа колку ќе трае и кој е засегнат од штрајкот.

Таа ја нагласи посветеноста на претседателот Џо Бајден за колективно договарање и обезбедување дека работниците „исто така напредуваат“, бидејќи индустријата ѝ  оди добро. Според неа, пазарот на труд е сè уште силен, но се лади и „не е толку жешко како порано“.