Јелен предупредува за уште поголема криза – САД може да излезат како “трајно послаба нација“

61

Американската министерка за финансии Џенет Јелен предупреди дека закрепнувањето на САД ќе се претвори во рецесија доколку Конгресот не успее брзо да го подигне лимитот на федералниот долг.

“Конгресот го зголеми или суспендираше горната граница на долгот на земјата околу 80 пати од 1960 година. Сега мора повторно да го стори тоа “, изјави Јелен за најновото издание на Волстрит Журнал, пренесе Ројтерс.

“Ако ова не се случи во октомври, готовинскиот биланс на Министерството за финансии ќе падне на недоволно ниво, а федералната влада нема да може да ги плати сметките“, рече Јелен, предупредувајќи дека тоа може да доведе до “широко распространета економска катастрофа “.

Тоа е прашање на денови. Можевме да видиме неограничени одложувања во критичните плаќања. Речиси 50 милиони постари луѓе би можеле да престанат да примаат чекови за социјално осигурување. Воените трупи може да останат неплатени“, рече таа. Јелен, исто така, предупреди дека неплаќањето на долгот на Соединетите Американски Држави “веројатно ќе предизвика историска финансиска криза“, што дополнително ќе го влоши продолжувањето на вонредната состојба.

“Неисполнувањето на обврските може да предизвика скок на каматните стапки, остар пад на цените на акциите и други финансиски превирања. Нашето сегашно закрепнување на економијата ќе се претвори во рецесија, каде ќе бидат изгубени милијарди долари и милиони работни места“, рече таа, додавајќи дека САД ќе излезат од оваа криза како “трајно послаба нација“.

“Ниту доцнењето, ниту заостанувањето не се подносливи. Изминатите 17 месеци беа тест за економската сила на нашата нација. Штотуку излеговме од кризата. Не смееме да се враќаме назад во криза што може целосно да се избегне“, рече министерката за финансии.