JPMorgan гледа нов раст на Биткоин

33

JPMorgan вели дека криптовалутата не е привлечна по сегашните цени, но во блиска иднина гледа пораст.

Американскиот банкарски титан тврди дека објективната вредност на Биткоин е 35.000 долари, што е околу 42% под нејзината сегашна цена од 63.000 долари, пишува Bloomberg.

Неговата проценка се заснова на споредување на нестабилноста на криптовалутата со онаа на златото.

Биткоинот моментално е четири пати поволатилен од благородниот метал.

JPMorgan вели дека високите цени се „непривлечни“, иако забележуваат дека претстојат повеќе профити.

Милијардерот Питер Тил, исто така, сугерираше дека Биткоинот може да биде преценет за повеќе од 60.000 долари, тврдејќи дека неговото огромно вреднување може да биде знак за инфлација.

Имајќи го ова на ум, банкарскиот гигант верува дека најдобрата криптовалута би можела да надмине 100.000 долари во 2022 година, освен ако нејзината нестабилност нагло се намали.

„Ова ја оспорува идејата дека целната цена од 100.000 долари или повеќе, што се чини дека е сегашниот консензус за 2022 година, е одржлива цел за Биткоин во отсуство на значителен пад на нестабилноста на БТК“, велат од банката.

JPMorgan очекува криптовалутата да продолжи да расте во 2022 година, предвидувајќи скромно зголемување од 15%.

Сепак, банкарскиот гигант ги советува инвеститорите да избегнуваат нестабилна класа на средства во корист на секторот за недвижнини.

JPMorgan очекува и станбените и комерцијалните имоти да се зголемат како што се подобруваат очекувањата за економски раст.