Јужна Кореја со раст во третиот квартал

9

Јужнокорејската економија забележа раст во третиот квартал, откако регистрираше пад на активноста поради пандемијата.

Четвртата по големина економија во Азија, забележа раст од 1,9% во третиот квартал, во споредба со претходниот квартал. Тоа, според тамошната централна банка, е најбрза експанзија од првиот квартал од 2010 година.

Во однос на минатата година, економијата во третиот квартал забележа пад од 1,3%.

Фото: Freepik