Каде може да се земе хипотекарен кредит со нула каматна стапка

254

Земјата со најдолга историја на негативни каматни стапки на кредити на централната банка нуди 20-годишни хипотекарни кредити со нулта стапка.

Данска во глобален контекст, се издвојува како земја која живее со негативни стапки на централната банка подолго од која било друга.

Уште во 2012 година, властите на таа земја ја спуштија главната каматна стапка под нулата, со цел да ја одбранат домашната валута за врзување кон еврото. Оттогаш, Данците уживаат во постојано намалување на кредитите.

Некогаш незамислив поим за позајмување на две децении без плаќање на камати, доаѓа кога централните банки ширум светот не сакаат да ги зголемуваат цените.

Според кварталниот преглед на монетарната политика кој го направи Bloomberg, ниту една голема западна централна банка најверојатно нема да ги зголеми стапките оваа година.

Данските банки првпат издадоа 20-годишни обврзници со нулта стапка пред неколку години поради интерес на инвеститорите за безбедно место за чување пари.

Фото: Pixabay