Како Ајнштајн ги вложил своите пари?

272

Три години пред неговата смрт, големиот научник и ѕвезда на неговото време, Алберт Ајнштајн, му напиша на Карл Зелиг:

„Не сум понадарен од кој било друг. Јас сум само пољубопитен од просечниот човек и нема да се откажам од некој проблем додека не го најдам вистинското решение за него“.

Својата љубопитност Ајнштајн ја покажувал и во секојдневниот, обичен живот. Во својата обемна биографија на големиот физичар, Волтер Исаксон наведе безброј примери кои потврдуваат дека Ајнштајн бил склон кон прашања и прашања уште од рана возраст.

Љубопитноста, разбирливо, го одвлече Ајнштајн на темата пари, збогатување, па дури и берзата.

Ајнштајн на берзата
Има информации дека Ајнштајн добар дел од парите што ги добил како дел од Нобеловата награда ги вложил на берзата. Во 1920-тите, американската берза бумираше додека целосно не се сруши во 1929 година. Осум години пред овој настан, Ајнштајн ја доби Нобеловата награда и инвестираше во акции. Загуби пари иако во тие години вредностите се зголемија за четири пати и многумина позајмуваа пари за да учествуваат во берзанските трансакции.

Од друга страна, Ајнштајн напишал дека одбива да заработува од својата наука и дека неговиот „ловоров венец не се продава како пакет памук“. Сепак, факт е дека живеел многу удобен живот со сите луксузи што го привлекувале, од скапа виолина што ја свирел до готвач кој му подготвувал вегетаријански оброци (бидејќи изјавил дека „на крајот на краиштата не е тигар“). По неговата смрт во 1955 година, на големиот физичар му останале околу 12 милиони долари според денешната вредност, што покажува дека славниот научник бил добар со пари, пишува Бонитет.рс.

Ајнштајн и каматите
Постои уште една област која го привлече Ајнштајн и неговата љубопитност. Неговата дефиниција за камати како „осмо светско чудо“ е добро позната и додаде:

„Кој тоа го разбира, заработува пари. Тие што не разбираат плаќаат“.

Можете да погодите кој од двата понудени избори би бил на Ајнштајн:

Да ги земе понудените милион долари сега или еден долар кој има можност да се удвојува на секои 30 дена.
Нему му беше јасно дека инвестирањето со камата е единствениот начин да се заработат пари и единствениот вистински однос со парите кој сака да ги зголеми.

Кој планира да изгради богатство мора да ја знае и психологијата на парите
Богатството е игра на еднакви можности. Дали сте подготвени да играте?

За парите
Настрана удобниот живот и добрата заработка на Ајнштајн. Ѕвездата на неговата возраст, голем научник, немал високо мислење за парите и напишал дека парите имаат деструктивна природа. Тој го застапуваше ставот дека секој треба да се труди да стане човек со вредност, а не човек со успех.