Како да останете мотивирани на патот до целта?

46

Веројатно има многу денови кога се појавувате на работа немотивирани и неинспирирани. Ако се надевате дека ќе успеете во кариерата, важно е секој пат да собирате што е можно повеќе мотивација.

Имајќи го тоа на ум, во продолжение неколку испробани  совети кои можете да ги искористите за да останете мотивирани на работа.

Дајте приоритет на вашите задачи

Додека ја креирате вашата листа со задачи за денот и неделата, идентификувајте ги оние задачи кои имаат најблиски рокови и имаат најголемо влијание врз вашиот напредок на работа.

Наместо да се обидувате да се справите со десетина проекти одеднаш, фокусирајте го својот целосен напор и внимание на една задача во исто време, почнувајќи од најважната задача што треба да ја завршите тој ден и одете надолу по списокот.

Ако му пристапите на вашиот работен ден размислувајќи за сè што треба да се направи тој ден, лесно е да станете преоптоварени и обесхрабрени. Меѓутоа, ако се фокусирате само на она што е навистина важно и се справувате со една по една задача, тогаш сигурно ќе сфатите дека е многу полесно да се чувствувате мотивирани.

Прочитајте статии за мотивација

Пополнете ја вашата позитивна енергија со успешни приказни и позитивни искуства на другите со читање инспиративни написи, без разлика дали се печатени или онлајн. Добијте идеи од другите за тоа како тие остануваат мотивирани и научете стратегии кои ќе го забрзаат вашиот успех.

Најдобрите статии ќе ви дадат акциони чекори што можете да ги преземете за да создадете подобри навики и да ги постигнете вашите долгорочни цели.

Прочитајте мотивациска статија за да го започнете денот или претворете ја паузата за ручек во побогато искуство.

Не само што добрата статија може да биде одличен мотиватор, туку можете и да слушате подкасти, да гледате видеа или да читате инспиративни цитати кога ви треба мотивација, кога се чувствувате преоптоварени или како редовен дел од вашата рутина.

Наградете се за вашите победи

Кога ќе ја означите задачата од вашата листа на задачи, дури и ако е многу мала задача, тоа е победа што ве турка чекор поблиску до вашите цели и треба да се слави како таква.

Премногу често е лесно да се има негативен став за работата, а негативниот став е како рак на мотивацијата. Наместо да се чувствувате тажни за работата што допрва треба да ја завршите, одвојте време да ги прославите вашите достигнувања додека работите.

Ова не значи дека треба да организирате забава секогаш кога ќе завршите некоја задача; наместо тоа, едноставните „прослави“ како пауза или време за истегнување, насмевка и размислување за вашата добра работа.

Поставете цели што можете да ги постигнете

Поставувањето цели и мотивацијата одат рака под рака, а истражувањата покажаа дека кога имате автономија над сопствените цели, поголема е веројатноста да ги постигнете. Се разбира, многу вработени имаат одредени цели за себе и навистина не се во позиција да си поставуваат цели.

Сепак, она што можете да го направите ако се најдете на оваа позиција е да разговарате со вашиот менаџер и да побарате да бидете дел од процесот на поставување цели. Кажете им дека сакате да креирате конкретни цели што треба да ги постигнете како средство за мотивација и тие веројатно со задоволство ќе ве обврзат.

Меѓутоа, ако ви е дадено зелено светло за да креирате свои цели, ќе сакате да бидете сигурни дека поставувате корисни, остварливи цели кои всушност ќе ве мотивираат да ја направите вашата најдобра работа без да ве турка надвор од границите на што е можно.