Како Кардано го искористи колапсот на Terra (LUNA) во своја полза?

14

Неодамнешниот колапс на популарната криптовалута Terra (LUNA) предизвика огромни покови во криптосферата. Целосното уништување на криптовалутата, која изгледаше силно во првите 10 од сите криптовалути според пазарната капитализација и со светла иднина напред, на крајот ги остави инвеститорите со загуби од приближно 40 милијарди долари. Ненадејноста на начинот на кој таа се распадна сè уште е под истрага, но веќе се користи како патоказ за она што не треба да го прават другите блокчејн проекти.

Ова го вклучува Cardano (ADA), чиј основач неодамна потврди како неговите програмери се обидуваат да научат од катастрофата на Terra и да ги применат лекциите во сопствената криптовалута.

На 7 јуни, основачот на Cardano, Чарлс Хоскинсон, истакна дека неговите програмери тешко можат да ја игнорираат поучната приказна за „тлеечкиот отпад“ што некогаш беше Terra (LUNA). Посебно, начинот на кој ѝ беа потребни на TerraUSD (UST), алгоритамската стабилна монета, само неколку дена за целосно да се сруши, беше корисен за нив да се вратат назад и да преиспитаат дел од работата што ја направија, за да се подготват за претстојниот „хард-форк“, наречен „Vasil“.

„Vasil“ е дизајниран да им донесе на програмерите зголемена ефикасност и пријателско чувство кон мрежата. Ова ќе значи зголемување на брзината и приспособливоста на мрежата, што пак ќе помогне да се направат паметните договори попристапни (кои беа обезбедени од претходниот „хард-форк“ „Alonzo“). Иако претстојната верзија на „хард-форкот“ веќе работи на тест мрежата на Cardano, се очекува финалната верзија да биде објавена во живо на 29 јуни.

Хоскинсон зборува конкретно за она што неговите програмери го прават поинаку во позадина на падот на Terra (LUNA): „Нашите инженери моментално се длабоко во [нештата] и навистина напорно работат на „Vasil“. Ни претстои огромна работа, огромен број тестови. По колапсот на LUNA, решивме да додадеме дополнителен сет тестови на она што го правевме и навистина внимателно да размислиме за некои работи. Потребно е малку повеќе време, но решивме дека изобилството на претпазливост е добро наградено овие денови“.

Иако инвеститорите во криптовалути обично бараат дигитално средство, кое ќе ја зголемува вредноста што е можно побрзо, ова не е приоритет за Хоскинсон. Основачот на проектот постојано зборуваше за неговата желба Cardano да биде вистинско решение за луѓето ширум светот. Вредноста на средството може да се појави со развојот на неговата корисност, но тој јасно изјави дека му дава приоритет на правилното извршување на работите пред профитот на инвеститорите.

Во моментот на објавување, Cardano се тргуваше по 0,48 долари по токен, што е остар пад од неговата највисока вредност од 3,10 долари, постигната минатиот септември. Оние кои поседуваат ADA токени како инвестиција веројатно се прашуваат кога може да се вратат движењата на цените. Сепак, пред да се случи тоа, Хоскинсон и неговиот тим сакаат да знаат дека особено се грижат за да помогнат нивниот проект да биде побезбеден и помалку подложен на видот на штетата предизвикана од, на прв поглед, стабилниот проект на нивниот конкурент.