Како ќе се пие кафе во Starbucks? Гигантот го менува концептот

79

Познатиот ланец на кафетерии Starbucks не може да се пофали со добар квартал бидејќи очекува загуба од 3,2 милијарди долари, поради карантинските мерки.

Последиците се најзабележителни во угостителскиот сектор и туризмот, така што овој гигант не е исклучок. Во изминатиот период, немаше “муабетење“ со пријателите во локалите на Starbucks низ САД, но и низ целиот свет, или долги редици за кафе, пред да се замине на работа.

Сите ресторани и кафулиња се соочија со истиот проблем, а оние кои “вртеа“ многу пари, а со тоа и вложија многу во нивниот бизнис, беа особено загрозени: започнувајќи со закуп на простор, големина, локација, декорација, производи… Меѓу нив и оваа кафетерија.

Со години, тоа беше прва станица за милиони вработени кои бараат брзо будење. Сепак, тие работеа од дома околу три месеци, а многумина сè уште го прават. За тоа време, се собираа сметки и загуби, а на залихите им истекува рокот.

Новиот план на кафетеријата е брзо имплементирање на услугата pickup. Станува збор за кафетерии од помал формат, без маси и столици. Поради измената на концептот, 400 локали на Starbucks ќе бидат затворени.

Фото: Facebook