Какви бизниси водат најмладите милијардери во светот

84

Во последните години се повеќе луѓе помлади од 40 години се наоѓаат на листата на најбогати луѓе во светот. Oваа година се 15, додека минатата беа 12.

Најмладиот на листата на Форбс има само 29 години, а до овој вртоглав успех дошол занимавајќи се со криптовалути.
Уште неколку негови „пријатели“ од списокот се занимаваат со виртуелни пари, а покрај оваа активност најголем дел од парите носат социјалните мрежи.

Најмладиот човек на листата на Форбс од 400 најбогати Американци е 29-годишниот Сем Бенкмен Фрид, кој тежи 22,5 милијарди долари.
Успеа благодарение на брзиот раст на FTX, берзата за криптовалути што ја основа пред две години во Хонг Конг и неговите сопствени крипто инвестиции, пишува Manager.ba.
Никој освен Марк Цукерберг, основачот на Фејсбук, не се збогатил во дваесеттите години. Околу половина од неговото богатство е врзано за FTT токените кои им помагаат на корисниците да тргуваат и да добијат попусти на берзата, пишува Форбс.

Втор на листата е Еван Шпигел, 33-годишен извршен директор на Snapchat. Првата милијарда ја заработи на 25 години. Snapchet е апликација која ја користат околу 293 милиони луѓе секој ден за да испраќаат фотографии и видеа кои исчезнуваат по отворањето.

Трет на листата е колегата на Шпигел од студиото и компанијата Боби Марфи. Тој поседува 15,2 милијарди долари.

Фрид Ерсман е четвртопласиран 33-годишник, кој работи со криптовалути. Тој е ко-основач на Coinbase Global, кој беше создаден во 2012 година и ја напушти компанијата во 2017 година, но задржа околу шест проценти од неговите акции, што го сочинува најголемиот дел од неговото богатство.
Следен на листата е Лукас Волтон, кој „вреди“ 17,2 милијарди долари, 35-годишникот кој ја наследил авиокомпанијата Волтон од својот татко.

Еден од најстарите на листата, шестиот е Баиџу Бхат, кој има 35 години и на сметката има 2,9 милијарди долари. Заедно со Владан Теневи ја основа апликацијата „Робин Худ“, 2013 година, во која сега поседува шест отсто од акциите.

Цукерберг станува сениор

Најпознатото име, Марк Цукерберг, основачот на Фејсбук, полека но сигурно го губи правото на епитетот најмлад милијардер. Сепак, никој на листата сè уште не може да се приближи на неговото богатство од 134,5 милијарди долари.