недела, 9 август, 2020

Новости

Француската банкарска групација Креди Агрикол најверојатно ќе ја продаде својата грчка филијала Емпорики за едно евро.
Француската државна железница СНЦФ соопшти дека во текот на 2012 година планира да вработи нови 10.000 лица.
Од 26 до 29 овој месец на Скопскиот саем ќе се одржи вториот меѓународен саем за транспорт и логистика.
Oд 1 јануари следната година во втората фаза од либерализацијата на пазарот со електрична енергија, над 140 индустриски потрошувачи се стекнуваат со статусот квалификуван потрошувач.
Во среда на 26 септември ќе би поставен камен темелник на новата фабрика за заштитна облека VPTEX Македонија во Општина Илинден.
Европа – Скопје, Контихридропласт - Гевгелија, Киро Дандаро – Битола и Беташпед се дел од компаниите кои со средства од фондот на Европската банка за обнова и развој инвестираа во проекти за енергетска ефикасност.
Термал Комфорт, компанија која нуди изведба на системи во сите мали и големи станбени и деловни објекти, ова лето, како дел од Проектот за заштита на здравјето од климатските промени го изведе соларниот систем на Општа болница Гостивар.
Компанијата ХП денес објави дека агенцијата за истражување на пазар ИДЦ изјави дека, ХП за прв пат на американскиот пазар, има најголем пазарен удел во категоријата на работни станици.
Автопроизводителот Опел одбележува 150 години од основањето на фирмата.
Хрватскиот Агрокор инвестирал во Србија 450 милиони евра во изминатите 10 години
Владата на Србија е подготвена да го продаде Телекомот за 2,5 милијарди евра.
Грешници за милијарди, манипулатори со каматните стапки, сомневања за перење пари - не е чудно што според истражувањето на групата за заштита на правата на потрошувачите денес на банкарите се гледа со поголема недоверба од традиционално.
Основачот на софтверскиот гигант и познат филантроп, Бил Гејтс веќе речиси нe се потпира на својата основна компаниjа Мајкрософт за да се множи неговото богатство.
Кинеската компанија BYD (Build Your Dreams) ја разгледува можноста да прави електрични автобуси во Бугарија
Задоволни сме што Владата за прв пат проговори за реалниот проблем на стопанството со наплатата на долгот кон компаниите.
Од 6 до 9 септември Макпрогрес со своите брендови Винчини и Армониа се претстави на интернационалниот саем за храна и технологија Gida worldfood во Истанбул, Турција.
Според информацијата од ЗК Пелагонија објавена на Македонска берза, за имотот на Жито Битола компанијата платила 857.000 евра, од кои 815.000 се кредит од Комерцијална банка.
Бизнис климата во Македонија е поповолна во однос на останатите држави во регионот, но потребна е поголема активност на бизнис заедницата за директни контакти.
Од 4 до 6 октомври годинава во Истанбул, Турција, ќе се одржи Меѓународниот саем на машини за обработка на метал, МАКТЕК ЕУРАСИА 2012.
Петтиот по ред Викенд медиа фестивал, најголем регионален фестивал за комуникации, се одржува во просториите на старата Фабрика за тутун во Ровињ, Хрватска.
Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 65-тата седница, даде согласност Јован Дојчиновски да биде именуван за извршен член на Одборот на директори на Друштвото за управување со инвестициски фондови Илирика Фунд Менаџмент АД Скопје
Финансискиот директор на Фиат автомобили Србија, Џери Кларк изјави дека очекува извозот на автомобилот Фиат 500L на амeриканскиот пазар да се најде од февруари 2013 година.
По влегувањето на Хрватска во Европската Унија, земјата ќе стане поинтересна за инвеститорите.