Казахстан го забрани извозот на нафтени производи во следните шест месеци

82

Казахстанските министерства за енергетика, внатрешни работи, финансии и Комитетот за национална безбедност потпишаа заедничка наредба со која се воведува забрана за извозот на нафтени деривати со копнен сообраќај.

Документот денеска е објавен на веб-страницата на информативниот систем „Параграф”.

Од 12 јули стапува на сила забраната за извоз на бензин, дизел гориво и одредени видови нафтени деривати, со исклучок на маслата за подмачкување и извозот во резервоари за бензин обезбедени од производителот на моторни возила.

Казахстан веќе воведе слична забрана во ноември 2021 година, која беше во сила шест месеци. Претходно, Министерството за енергетика на земјата објасни дека малопродажните цени на бензинот и дизел горивото се пониски од оние во Русија, Узбекистан и Киргистан, што резултира со голема потрошувачка на горива и мазива од транзитните возила во пограничните области.