Казахстан ќе извезува дел од нафтата преку Азербејџан наместо преку Русија

44

Почнувајќи од септември, се очекува Казахстан да продава дел од својата сурова нафта преку најголемиот нафтовод во Азербејџан, бидејќи земјата бара алтернативи за рутата што Русија веќе ја затвори во јули.

Во јули оваа година, рускиот суд нареди прекин на протокот на нафта преку цевководот CPC што минува низ Русија поради еколошки опасности. Причината беше наведено излевањето што се случи за време на товарење на танкер под грчко знаме минатата година во пристаништето Новоросијск. Компанијата ја припиша несреќата на проблеми со опремата.

Одлуката на тој суд беше поништена од повисокиот суд и гасоводот беше рестартиран, но според извештајот на Ројтерс, Казахстан повторно ја видел опасноста од можна блокада.

Казахстан испраќа две третини од извозот на нафта преку CPC. Државната нафтена компанија Казмунаигаз преговара со азербејџанскиот SOCAR за пренасочување на некои текови низ гасоводот Баку-Тбилиси-Џејхан што завршува во Турција.