Кина ги обвинува Американците дека ги попречуваат преземањата на технолошките компании

28

Кинескиот дневен весник „Глобал тајмс“ ги нарече американските напори да го блокираат прекуграничното преземање на технолошки компании како „црвено знаме“ што го попречува кинескиот технолошки сектор, но и раст на глобалниот технолошки сектор.

Медиумот тврди дека неодамнешниот обид да се блокира кинеското купување на корејска компанија за чипови „претставува опасен преседан за индустријата во целина“, пренесе Ројтерс.

„Доколку САД успеат да го блокираат договорот овој пат, тоа може да постави многу лош преседан за глобални високотехнолошки спојувања и превземања, што дополнително ќе ја консолидира концентрацијата на индустријата во Соединетите држави“, се вели во соопштението.

Во март, кинеската групација за приватни акции Vise Road Capital објави дека ќе ја купи корејската компанија Magnachip Semiconductor за 1,4 милијарди долари.

Секторот на чипови стана жариште на тензии меѓу САД и Кина. Двете земји внесуваат милијарди во своите домашни индустрии, признавајќи дека полупроводниците се клучни за националната безбедност и економскиот развој.

Прекуграничните набавки, за кои е потребно регулаторно одобрување, понекогаш пропаѓаа поради владините приговори.

Qualcomm планираше да го купи холандскиот производител на чипови NKSP Semiconductors во 2018 година за 44 милијарди долари, откако кинескиот антимонополски регулатор сигнализираше дека нема да го одобри договорот.

Истата година, сингапурскиот Broadcom ја повлече понудата од 117 милијарди долари за купување на „Qualcomm“, откако Вашингтонскиот комитет за странски инвестиции рече дека купувањето може да ја загрози националната безбедност на САД со помош на Кина.