Кина има скоро 38.000 километри пруги за супер брзи возови

19

Вкупната должина на железничките пруги за супер брзи возови во Кина достигна 37.900 километри на крајот на 2020 година, што е за 2.900 километри повеќе во однос на претходната година, соопшти Кинеската државна железничка групација.

Вкупната должина на железнички пруги во Кина е 146.300 километри на крајот на 2020 година, додека за оваа година е планирано проширување за околу 3.700 километри.

Должината на железнички пруги за голема брзина во Кина надмина 35.000 километри на крајот на 2019 година, што е две третини од вкупната должина за супер брзи возови во светот.

Нови железнички линии од 4.933 километри се пуштени во промет минатата година.

Фото: Freepik