Кина планира комерцијално патување во вселената од 2025 година

11

Кина има за цел да ја испрати првата група комерцијални патници во суборбиталниот простор во 2025 година, при што секој лет чини помеѓу 2 и 3 милиони јуани (околу 287.000 до 430.800 долари), изјави висок ракетен научник.

„Во моментов постојат три начини за патување во вселената. Првата е влегување во вселенската станица, која поставува строги барања за физичката и психолошката состојба на туристите“, рече Јанг Јичанг, постар ракетен научник кој во 2018 година беше генерален директор на ракетниот проект „Долгиот марш“ 11 и основач на Ракетната компанија CAS Space со седиште во Пекинг „Вториот носи туристи во вселената со товарен авион што се користи за подигнување на друг авион“.

„Вирџин Галактик“ еднаш најави вакви патувања по цена од 450.000 долари по седиште, пишуваат медиумите.

Третиот начин, според Јанг, и на кој Кина ќе се фокусира е суборбиталното вселенско патување. Ова ќе биде поудобно за повеќето патници.

САД почнаа да го комерцијализираат својот вселенски сектор во 1980-тите, а индустријата беше релативно зрела кога SpaceX беше основан во 2002 година.

Кина го лансираше овој сектор релативно доцна во 2015 година, но индустријата веќе се обликуваше со брзиот развој.

„Кина најверојатно ќе го достигне нивото на развој на САД во секторот за комерцијализација на вселената во рок од 10 години“, рече Јанг. претставуваше основно производство, истражување и развој.

Според извештајот од индустријата, во 2021 година Кина имала повеќе од 370 претпријатија фокусирани на производство на сателити, лансирање ракети и сродни сателитски услуги во орбитата.