Кина потрошила 40,52 милиони дози, Русија вакцинирала 2,2 милиони луѓе

6

Кина потроши 40,52 милиони дози вакцини против коронавирусот и планира до средината на месецот на имунизира 50 милиони луѓе, а Русија вакцинирала 2,2 милиони од своите жители со Sputnik V.

Научници објави дека руската вакцина Sputnik V има 92% ефикасност на основа на последните објавени резултати од клинички испитувања.

Русија се надева дека ќе се вакцинира поголем дел од популацијата до средината на летото за да се оствари 70% од колективниот имунитет.

Фото: Freepik