Кина предупредува дека биткоинот може да „падне на 0“

32

Во услови на неизвесност околу пазарот на криптовалути по долг период на опаѓање, Кина издаде песимистички предупредувања за нејзината иднина.

Конкретно, Economic Daily, предводен од Централниот комитет на владејачката кинеска комунистичка партија, објави напис на 22 јуни во кој ги предупредува инвеститорите за ризикот цените на биткоинот „да отидат на нула“ по масакрот на крипто-пазар, објави South China Morning Post.

„Биткоинот не е ништо повеќе од низа дигитални кодови, а неговиот поврат доаѓа главно од малите набавки и високата продажба. (…) Во иднина, кога довербата на инвеститорите ќе пропадне или кога суверените држави ќе го прогласат Биткоинот за нелегален, тој ќе се врати на неговата првобитна вредност, која е сосема бескорисна“, се вели во написот.

За време на пишувањето, Биткоин повторно се тргуваше над нивото од 20.000 долари, на 20.566 долари. Некои аналитичари сугерираат дека сè уште е можно прилагодување на 10.000 долари.

Вреди да се напомене дека предупредувањето од државните медиуми ја одразува суровата позиција на кинеската влада за криптовалутите, која кулминираше со ефективна забрана за дигиталните пари, воведена постепено.

Во јуни 2021 година, владата го забрани секое локално ископување криптовалути, а во септември целосно ги забрани дигиталните валути, наведувајќи ја загриженоста за нивното влијание врз животната средина, како и луѓето кои ги користат за перење пари.

И покрај широко распространетата репресија, податоците покажаа дека десетици достапни јазли што ја обезбедуваат мрежата на Биткоин сè уште работат во Кина.

Сообраќајот од Кина сочинуваше околу 20% од вкупниот хаш-рејт на Биткоин од септември 2021 до јануари 2022 година, откако падна на нула во јули како одговор на забраната.