Кина стагнира и тоа ќе има последици за целиот свет. Се раѓа нова светска сила

963

Кина со многу високи стапки на економски раст, стана втора по големина економија во светот. Но, ситуацијата се менува, па Кина веќе нема толку евтина работна сила, а веќе не е ни најнаселената земја во светот. Полека, луѓето почнуваат да зборуваат за Индија, која почна да ја презема улогата што Кина ја имаше во последните три децении.

На Кина и помогна тоа што е најнаселена земја во светот и потребата на компаниите од САД и ЕУ да најдат земји каде што можат да произведуваат евтино. Работата беше евтина, економијата беше релативно неразвиена, па имаше големи можности за раст. Кинескиот БДП би можел да расте со двоцифрена стапка.

Ништо не трае вечно, ниту улогата на Кина како извор на евтина работна сила и голем број работници кои се подготвени да произведуваат евтино за да можат да трошат богатите жители на САД и Европа. Поточно, таа отиде подалеку од таа улога. Единствената земја која би можела да ја преземе функцијата на Кина е Индија., пишува Индекс.хр.

Индија ја презема улогата на Кина
Индија стана најнаселената земја во светот. Населението на Кина е во опаѓање, во 2022 година имаше повеќе смртни случаи отколку родени за прв пат од 1961 година, а растот на БДП со стапки од 10 проценти или повеќе годишно е нешто од минатото, последен пат забележано во 2010 година. Брзиот раст на платите доведе за Кина веќе не е толку евтина во споредба со остатокот од светот, а вкупниот број на вработени почна да опаѓа неколку години пред самиот пад на населението.

Apple, корпорација позната по тоа што претежно ги произведува своите производи во Кина, ќе префрли четвртина од своето производство во Индија до 2025 година. Ова е само еден пример за постепеното префрлање на евтиното производство од Кина во Индија. Причината е едноставна; платите на индустриските работници во Индија се многу помали отколку во Кина.

Напредокот на Кина, а во исто време и причината поради која Кина повеќе не се смета за земја на евтина работна сила, е видлив и од класификацијата на земјите по ниво на приход. Така, таа е класифицирана како земја со повисок среден приход, во друштво на европски земји како Босна и Херцеговина, Србија, Белорусија и Русија.

Индија е класифицирана како земја со понизок среден приход, заедно со Конго, Нигерија, Ангола, Кенија и слично. Само тоа е доволно за да се види колку Кина се одвои од Индија. Номиналниот БДП на Кина по жител е 12,5 илјади долари, а Индија е само 2,2 илјади.

Сè уште релативно затворена земја, нејзиното отворање ќе биде пресвртница
Историска пресвртница се случи во 2022 година, со почетокот на падот на вкупното население на Кина. Веројатно имало повеќе луѓе кои живееле во Индија таа година, а јазот само ќе се зголемува. Истата година во Индија се родиле 16,3 деца на 1.000 жители, а во Кина само 6,8. Населението во Индија е исто така помладо, додека кинеското брзо старее и се приближува до нивото на САД и ЕУ.

На крајот на 2021 година, Индија го престигна Обединетото Кралство и стана петта по големина економија во светот. Следна цел е Германија, која со 83 милиони жители има трета поголема економија од седумнаесет пати понаселена Индија. Ова открива огромни разлики во развојот и животниот стандард. На пример, Кина со ист број жители има повеќе од пет пати поголема економија.

Индија сè уште е многу затворена земја и произведува главно за свои потреби. И апсолутниот и извозот по глава на жител е мал, особено во споредба со Кина. За споредба, таа извезува помала вкупна годишна вредност на производот од Тајван, островска држава со население од 24 милиони.

Голем потенцијал за раст
Потенцијалот за раст е огромен. Ако трендовите продолжат, до 2027 година ќе стане трета по големина економија во светот, пред Јапонија и Германија. Просечниот годишен раст на БДП во последната деценија беше поголем од 5 проценти, над светскиот просек, а особено од просекот на развиениот свет.

За разлика од Кина, чиј економски раст забавува, Индија има само една деценија напредок. Во 2022 година растот на Кина беше едвај 3 отсто од БДП, а на Индија 7 отсто. Во 2023 година разликата ќе биде нешто помала, но и два-три процентни поени во корист на Индија.

Иако денес не е позната како индустриска сила, бидејќи со оглед на нејзината количина извезува многу малку индустриски и потрошувачки производи, тоа почна да се менува. Учеството на додадената вредност на производството во БДП паѓа од 2006 година, кога изнесуваше повеќе од 17 отсто, но полека се зголемува од нивото од 13 отсто во 2019 година. Се проценува дека ќе порасне на 21 отсто до 2031 година, што би се удвоил уделот на Индија во светскиот извоз.