Кина тестира 16 вакцини против коронавурис

12

Кинеските власти одобрија клиничко тестирање на уште 16 видови на вакцини против коронавирус од домашно производство, јавува ВВС.

Вкупно шест од тие 16 вакцини против коронавирусот веќе ја поминаа третата фаза. Кина веќе има две вакцини, коишто се користат ширум светот, додека во земјата веќе се вакцинирани околу 40 милиони жители.

Кина продала 440 милиони дози вакцини во најмалку 27 земји, што во земјата го нарекуваат “вакцинална дипломатија“.

Фото: Pexels