Кина влегува во дефлација, економското закрепнување ќе потрае

23

Годишните производни цени во Кина паднаа деветти месец по ред во јуни, додека потрошувачките цени беа непроменети, покажаа официјалните податоци во понеделникот, што ја нагласува длабочината на предизвиците што тежат на втората по големина светска економија во заживување на побарувачката и заживување на растот.
Податоците за инфлацијата во понеделникот ги надминаа очекувањата на пазарот, нудејќи свежи докази дека кинеската економија може да бара посилна политичка поддршка за да го одржи закрепнувањето на земјата од строгите ограничувања „нулта епидемија“ кон крајот на минатата година.

„Мислам дека денешните бројки се всушност пониски од очекуваното, особено во потрошувачкиот дел од равенката на инфлацијата – ние всушност влегуваме во зона на дефлација“, изјави за CNBC Хонг Хао, главен економист во Grow Investment Group во понеделникот.

„Во моментов, мислам дека владата сè уште дебатира како најдобро да и помогне на економијата“, рече Хонг. „Во вториот квартал, бидејќи економските бројки ќе бидат посилни од првиот квартал поради пониската основа, затоа е малку веројатно дека ќе видиме итен спас за економијата, пренесува СееБиз.

Производните цени потонаа за 5,4% во јуни во однос на претходната година и паднаа за 0,8% во однос на еден месец порано, според Националното биро за статистика на Кина. Тоа беше послабо од анкетата на Ројтерс која очекуваше годишен пад од 5,0 отсто, во споредба со годишниот пад од 4,6 отсто во мај. Годишниот пад во јуни беше деветти последователен пад за Кина и најстрмен од декември 2015 година.

Слабите производни цени „делумно може да се припишат на повисоката основа, бидејќи глобалните цени на суровините скокнаа пред една година по руската инвазија на Украина“, рече Жичун Хуанг од Capital Economics во белешка во понеделникот.

Кинеската централна банка ги намали стапките во август и започна уште една рунда намалувања во јуни.