Кина загуби повеќе од 40 милиони работници поради стареењето на населението

61

Бројот на вработени во Кина се намали за повеќе од 41 милион во последните три години, што ги одразува и ефектите од пандемијата Ковид-19 врз економијата и падот на работоспособното население.

Околу 733,5 милиони Кинези биле вработени во 2022 година, според податоците на заводот за статистика на земјата, а 774,7 милиони луѓе работеле во 2019 година, пишува Блумберг.

Ју Џиадонг, заменик-министер за човечки ресурси и социјална сигурност, во четвртокот рече дека намаленото работоспособно население во Кина е предизвикано од зголемувањето на бројот на пензионери, додавајќи дека Кина има „најголема популација и работна сила од која било земја во развој“.

Стјуарт Гител-Бастен, демограф на Универзитетот за наука и технологија во Хонг Конг, рече дека падот на бројот на работници ги одразува факторите како што се поголемата невработеност кај младите поради пандемијата, како и намалувањето на бројот во „класичната работна возрасна група на работоспособното население“.

Бројот на луѓе во Кина на возраст меѓу 16 и 59 години постепено се намалува од 2012 година. Во текот на изминатите три години, бројот во таа група е намален за 38 милиони на 857,6 милиони, што е многу побрз пад од претходните години.

Лу Фенг, економист за труд на Универзитетот во Пекинг, рече дека демографските промени се „движечкиот фактор“ за падот на вработеноста во 2022 година.