Кинеската економија забележа пад поради новите мерки против коронавирусот

16

Кинеската економија забележа остар пад во вториот квартал од оваа година, бидејќи широко распространетите ограничувања на коронавирусот ги погодија бизнисите и потрошувачите.

Бруто домашниот производ (БДП) падна за 2,6 отсто во трите месеци до крајот на јуни во споредба со претходниот квартал.

Големите градови низ Кина, вклучително и главниот финансиски и производствен центар Шангај, беа во целосно или делумно заклучување во овој период. Ова се случува додека земјата ја продолжува својата политика „нулта случај на ковид“.

На годишна основа, втората по големина економија во светот порасна за 0,4 отсто во кварталот април-јуни.

„Движењата на БДП во вториот квартал се најлошиот резултат од почетокот на пандемијата, бидејќи карантините, особено во Шангај, сериозно влијаеја на активноста на почетокот на кварталот“, изјави за Би-Би-Си Томи Ву, главен економист во Оксфорд Економик.